Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogposts?

Gelieve uw aanvraag te verifiëren.
 

Interleuvenlaan 62 - 3001 Leuven

+32 16 23 20 88 - info@transolution.be

Recente artikels

De of het blog

  • Geschreven door David Van Der Vloet op donderdag 26 februari 2015 in de categorie Taal.


Deze pagina was helemaal klaar. We hadden ze speciaal laten ontwerpen door onze webdesigner en hard ons best gedaan om relevante content te verzamelen. Vol ongeduld wachtten we op het moment dat we de introductiemail konden verzenden. We zaten echter nog met één probleem: welk lidwoord paste er bij het woord blog?

 

Op het eerste gezicht kan dit een detail lijken, maar aangezien de term blog op een blog nu eenmaal vaak voorkomt en van een vertaalbureau mag verwacht worden dat het correct taalgebruik hanteert, moesten we toch een antwoord vinden op deze vraag voordat deze pagina aan het grote publiek kon worden voorgesteld.

 

Ikzelf zou van nature "het blog" zeggen. Projectmanager Ramona was er echter van overtuigd dat het "de blog" was. Navraag bij anderen zorgde ook voor verdeelde meningen. Tijd voor een zoekactie op het internet dus.


Hierbij gingen we eerst even te rade bij het bekendste woordenboek van de Lage Landen: de Van Dale (1), dat zou uitkomst moeten bieden. Helaas, het woord blijkt zowel mannelijk als onzijdig en mag met het of de worden gebruikt. In het digitale tijdperk van de blogs zijn de hoogste taalinstantie er blijkbaar nog niet uit welk lidwoord hier zou bijhoren, dus verder zoeken.

 

Eenzelfde verhaal bij de taaltelefoon van de Vlaamse Overheid: "U kunt uw taalgevoel volgen, maar pas uw keuze wel consequent toe" (2). Als we even verder klikken vinden we dat Engelse leenwoorden in het Nederlands normaal gezien "de" als lidwoord krijgen (3), maar dat blog een beetje een uitzondering is omdat mensen het zouden associëren met een woord als logboek.

 

Kortom, we vonden niet meteen een duidelijke oplossing voor ons probleem. Dan blijft er voor ons nog maar één criterium over: good old Google. Een zoekactie op "het blog" geeft op dit moment 509.000 resultaten, maar voor "de blog" vinden we er 27.800.000, liefst 40 keer meer! Ondanks mijn taalgevoel leek het ons dus beter om in dit geval de overweldigende massa te volgen. Voortaan zal op onze blog dus steeds het lidwoord 'de' worden gebruikt bij het woord blog en zullen we deze keuze consequent toepassen.


Wat denkt u hierover? Of hebt u zelf een prangende taalvraag? Reageer hieronder of stuur ons een e-mail op info@transolution.be.

 

Referenties:
(1) http://www.vandale.be/
(2) http://www.taaltelefoon.be/blog-de-blog-het-blog
(3) https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/engelse-woorden-de-het-weblog